Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Usporedba
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se

Analogne kamere ili IP kamere – što je bolje odabrati za video nadzor?

U izgradnji sigurnosnog sustava video nadzora, kamere su neizostavni element. Ovisno o vrsti instalacije, biramo karakteristike proizvoda: kamera, video snimača, potrebnih kablova i druge opreme za video nadzor. U tom smislu često se postavlja pitanje što je bolje instalirati, IP kamere ili analogne kamere. S obzirom naša tvrtka Genius d.o.o. već 15 godina djeluje na području sigurnosne opreme, ovim putem vam kroz veliko iskustvo otkrivamo koja su najprikladnija rješenja za svaki problem.

 

IP kamere – što su i kako rade?

IP kamera je uređaj za video nadzor koji za slanje slikovnih, video i audio signala koristi internetsku vezu. Prijenos podataka vrši se putem fiksne ili dinamičke mreže poput Ethernet kabela, lokalne mreže ili ADSL usmjerivača. Sastoje se od kamere, procesora i unutarnje memorije. Zahvaljujući vlastitoj IP adresi moguće je daljinski pristupiti sadržaju u stvarnom vremenu.

Genius video nadzor - IP kamera

Prednosti IP kamera

Ponajprije se ističu jednostavnom instalacijom, bez potrebe za ožičenjem. Također, imaju širok raspon funkcija poput:

  • slanja fotografija i videa u slučaju alarma
  • video nadzor u stvarnom vremenu (pristup snimci putem smartphone aplikacije)
  • slanje obavijesti u stvarnom vremenu (push notifikacije)

Trenutno je aktualna velika potražnja za unutarnjim i vanjskim WiFi IP kamerama upravo zahvaljujući spomenutim prednostima i jednostavnoj ugradnji video nadzora u obiteljske kuće, stanove, vikendice i slično. Zanimljiv aspekt koji svakako treba razmotriti prilikom odabira vrste kamere je sigrunost. Naime, IP kamere nisu imune na pokušaje hakiranja. Potrebno je ispravno i pravodobno ažuriranje koje je moguće obaviti samostalno ili uz pomoć stručnog tehničara. Također je važno uzeti u obzir da na kvalitetu slike može utjecati dostupna internetska usluga.

 

Analogne nadzorne kamere – što su i kako rade?

Analogne kamere su tradicionalni uređaji za video nadzor. Signale šalju putem koaksijalnog kabela ili UTP kabela na snimač, a moguće ih je pregledati putem monitora. Analogne kamere nemaju unutarnju memoriju, stoga je nužan element analognog video nadzora snimač koji snima i pohranjuje slike snimljene kamerama.

Prednosti analognih kamera

Ugradnja analognih kamera složenija je od ugradnje IP kamera te je u pravilu za instalaciju ove vrste video nadzora potrebno unajmiti specijaliziranog tehničara. Ipak, velika prednost analognih kamera je njihova pouzdanost te se stoga obično koriste za profesionalne ili visokorizične instalacije.

Genius d.o.o. - video nadzor

Analogne vs. IP kamere - usporedba

U nastavku donosimo najznačajnije razlike između analognih i IP kamera koje je potrebno uzeti u obzir prilikom odabira najbolje opcije za video nadzor.

Instalacija – kako smo prethodno napomenuli, IP kamere je jednostavnije instalirati nego analogne kamere. Valja uzeti u obzir je li moguće i koliko bi teško bilo ožičiti prostor te koliko daleko želimo postaviti kameru.

Kvaliteta slike – danas je video visoke kvalitete i razlučivosti moguće pronaći u obje opcije. Potrebno je pogledati specifikacije modela.

Sigurnost i pouzdanost – odluku donosimo ovisno o vrsti instalacije, radi veće pouzdanosti u za profesionalni video nadzor preporučujemo analogne kamere. Međutim, one mogu biti osjetljive na vandalizam. U svakom slučaju, oba sustava su vrlo pouzdana ako su pravilno ugrađena i zaštićena.

Cijena – do razmjerno nedavno, IP kamere su bile značajno skuplje od analognih kamera. Danas je sve više jeftinijih modela koje je moguće koristiti za ugradnju cjenovno prihvatljivog sustava za video nadzor. Cijena u svakom slučaju varaira ovisno o značajkama kamere te u našoj ponudi možete pronaći kameru koja će odgovarati vašem budžetu.

Napredne funkcije – IP kamere mogu raditi pojedinačno, odnosno bez video snimača, instaliranjem microSD kartice za pohranjivanje snimki ili događaja. Na tržištu pa tako i u našoj ponudi možete pronaći modele s IVS inteligentnom detekcijom koja omogućuje zaštitu perimetra, prepoznavanje lica ili registarskih oznaka.

Upravljanje – IP kamerama je moguće upravljati putem smartphone aplikacije za iOS i Android uređaje što omogućuje primanje obavijesti u stvarnom vremnu.

Za više informacija i pomoć u odabiru odgovarajuće opreme za sustav video nadzora na raspolaganju vam je naš vrhunski prodajni tim i korisnička podrška. Obratite nam se s povjerenjem!

 

ODABIR MEMORIJSKE KARTICE ZA VAŠU IP KAMERU

Sigurnosne kamere. Oni su statične, rotirajuće; visiće sa stropa, skrivene, vidljive; u zatvorenom, na otvorenom. Bez obzira jesu li u vašem domu ili poslovnom prostoru, sigurnosne kamere dio su svijeta u kojem živimo. Bez obzira gdje i kako se koriste, vide i bilježe stvari koje ne bismo radije vidjeli, ali smo ipak zahvalni.

Unutar ovih sigurnosnih kamera, memorijska kartica je vitalni dio tehnologije koji nam omogućuje da vidimo što je kamera vidjela i snimila. Na kraju krajeva, snimamo video koji bi se u nekom trenutku mogao pokazati potrebnim i korisnim. Stoga je važno osigurati da slike budu čiste i jasne.

Sigurnosna kamera s microSD karticom.
Dakle, kako se uvjeriti da kupujemo memorijsku karticu koja odgovara našim potrebama i daje kvalitetne slike? Radimo domaću zadaću i provjeravamo nekoliko ključnih značajki kao što su kapacitet, brzina i izdržljivost kartica koje nas zanimaju. Nakon toga biramo marku kojoj vjerujemo.

Kapacitet

Kako će se kamera koristiti? Hoće li snimati kontinuirano ili tek nakon detekcije pokreta? Za kontinuirano korištenje potrebna je kartica velikog kapaciteta/izdržljivosti; u pokretu, ne toliko.

Zatim razmotrite rezoluciju kamere. Videozapisi visoke razlučivosti (1080p ili 4k) zahtijevaju više prostora za pohranu.

Dovoljno je reći; kako god se kartica koristi, praktični izbori se kreću od 32GB do 512GB.

Brzina

Dok se brzina memorijske kartice temelji na njezinoj brzini čitanja/pisanja, kod sigurnosnih kamera zapravo vam je stalo samo do brzine pisanja, što je brzina kojom kartica zapisuje (snima) podatke u svoju memoriju. Presla brzina mogla bi uzrokovati preskakanje videozapisa ili usporavanje, što poništava razlog zašto imate kameru.

Većina sigurnosnih kamera dizajnirana je za microSD kartice. Iz tog razloga ćemo razgovor o brzini kartice ograničiti isključivo na njih. Najnovije microSD kartice nude veću pohranu, omogućujući dulje snimanje videa (savršeno za sigurnosne kamere kontinuirane upotrebe). Kada snimate Full HD ili 4K UHD, ne želite brinuti o malim brzinama i ispuštenim kadrovima. Potražite kartice s minimalnom brzinom pisanja od 70 MB/s koje podržavaju UHS-I klasu brzine video zapisa (V30).


VSC Pro+ Internet Trgovina   Izrada Web trgovina